Vertalen is een kunst die grenzen overbrugt en culturen verenigt. Of je nu documenten voor internationale zakenpartners vertaalt of persoonlijke correspondentie omzet, het is van cruciaal belang om de juiste vertaler voor de klus te kiezen. Een van de belangrijkste overwegingen bij het selecteren van een vertaler is of ze beëdigd of niet-beëdigd zijn. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee vertaaltypes, met een focus op beëdigde vertalers.

Wat is een beëdigd vertaler?

Een beëdigd vertaler is een taalkundige die speciale juridische erkenning heeft gekregen van een bevoegde instantie in hun land. Deze erkenning is een formele bevestiging van hun bekwaamheid om officiële documenten te vertalen. Beëdigde vertalers worden vaak ingeschakeld om vertalingen te maken voor juridische, overheids- of administratieve doeleinden. Ze zetten hun stempel en handtekening op de vertaling om de authenticiteit te waarborgen.

Wat doet een beëdigd vertaler?

Beëdigde vertalers vertalen een breed scala aan officiële documenten, zoals geboorteaktes, huwelijksaktes, diploma’s, juridische contracten en notariële akten. Het bijzondere aan hun werk is dat ze niet alleen de tekst vertalen, maar ook verklaren dat de vertaling een getrouwe weergave is van het originele document. Deze verklaring, vaak aangeduid als een “beëdigde verklaring” of “verklaring van nauwkeurigheid,” is een wettelijk bindend document.

De Voordelen van een Beëdigd Vertaler

 • Juridische erkenning: Beëdigde vertalers hebben officiële erkenning van de overheid, wat betekent dat hun vertalingen vaak vereist zijn voor juridische procedures en overheidsdocumenten.
 • Betrouwbaarheid: Beëdigde vertalers zijn onderworpen aan strikte ethische normen en wettelijke verantwoordelijkheid. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat hun vertalingen nauwkeurig en betrouwbaar zijn.
 • Internationaal gebruik: Beëdigde vertalingen zijn wereldwijd erkend en worden vaak geaccepteerd door ambassades, consulaten en andere internationale instanties.
 • Officiële stempel en handtekening: De toevoeging van een officiële stempel en handtekening aan de vertaling geeft extra legitimiteit aan het document.

Wanneer heb je een beëdigd vertaler nodig?

Niet alle vertalingen vereisen de diensten van een beëdigd vertaler. Het hangt af van het doel van de vertaling. Hier zijn enkele situaties waarin je een beëdigd vertaler zou moeten overwegen:

 • Juridische documenten: Voor gerechtelijke procedures, notariële akten en juridische contracten is een beëdigde vertaling vaak verplicht.
 • Officiële certificaten: Documenten zoals geboorteaktes, huwelijksaktes en academische diploma’s hebben meestal een beëdigde vertaling nodig.
 • Immigratie- en visa-aanvragen: Als je naar een ander land verhuist en documenten moet indienen bij immigratieautoriteiten, kunnen beëdigde vertalingen verplicht zijn.
 • Overheidsdocumenten: Voor documenten die worden ingediend bij overheidsinstanties, zoals vergunningen of licenties, kan een beëdigde vertaling vereist zijn.

Niet-Beëdigde Vertalers: Wanneer te kiezen?

Niet-beëdigde vertalers zijn perfect geschikt voor veel vertaalwerk. Ze zijn vaak sneller beschikbaar en kunnen een bredere variëteit aan onderwerpen aanpakken. Je kunt overwegen om een niet-beëdigde vertaler te kiezen voor:

 • Zakelijke Correspondentie: Als je zakelijke documenten, marketingmateriaal of websitecontent wilt vertalen, is een niet-beëdigde vertaler doorgaans voldoende.
 • Algemene Correspondentie: Voor persoonlijke brieven, e-mails of informele communicatie is een niet-beëdigde vertaler een goede keuze.
 • Technische of Gespecialiseerde Documenten: Als je gespecialiseerde terminologie hebt die vertaald moet worden, kan een niet-beëdigde vertaler met de juiste expertise een uitstekende keuze zijn.

Tip: Voor zowel beëdigde en niet-beëdigde vertalingen kun je terecht bij Vertaalbureau Den Haag