Over het algemeen hoopt niemand in de situatie terecht te komen dat je een advocaat nodig hebt. Maar als je, om welke reden dan ook, voor de rechter moet verschijnen is het toch een fijn als je iemand hebt die je bijstaat en je rechtshulp kan verlenen. Maar zijn advocaten dan niet verschrikkelijk duur? Alhoewel duur een relatief begrip is, valt het betalen van een advocaat toch vaak buiten het budget van veel mensen. Speciaal hiervoor is de pro deo advocaat. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat een dergelijke advocaat precies is en wat deze advocaat voor jou kan betekenen. Lees snel verder!

Wat is een pro deo advocaat?

Een pro deo advocaat heeft in ieder geval niks te maken met een advocaat die graag deodorant onder zijn oksel doet. De letterlijke vertaling uit het latijn is: voor god. Wat hier eigenlijk mee bedoelt wordt is dat de dienst die de advocaat levert gratis is. Afhankelijk van je eigen inkomen is de advocaat helemaal gratis of zal je nog een kleine bijdrage moeten betalen. De raad van Rechtsbijstand beslist of je in aanmerking komt voor een gratis advocaat.

Hoe goed is de advocaat?

De enkele keren in je leven dat je rechtshulp nodig hebt, wil je natuurlijk de beste mogelijke rechtshulp ontvangen die er is. Er gaan nog wel eens fabeltjes dat een gratis advocaat minder goed zou zijn dan topadvocaten, of in ieder geval minder zijn best zou doen. Niets is echter minder waar. Een gratis advocaat zal net zo hard vechten voor zijn cliënt als een betaalde advocaat. Het enige verschil is wel dat over het algemeen een gratis advocaat minder verdient dan een betaalde advocaat. Zo zal de gratis advocaat vaak meerdere zaken tegelijk behandelen en wat meer allround zijn dan bijvoorbeeld een gespecialiseerde strafrecht advocaat.

Concluderend

Het is dus heel erg fijn dat we in Nederland een door de overheid gesubsidieerd systeem van rechtsbijstand hebben. Afhankelijk van je inkomen (van twee jaar geleden) wordt er door de raad van Rechtsbijstand bepaalt of je in aanmerking komt voor een advocaat. Deze gratis advocaat zal net zo hard voor je vechten als een normale betaalde advocaat zou doen. Je bent dus verzekerd van de best mogelijke hulp die je kan krijgen en je hoeft er hooguit een kleine eigen bijdrage voor te betalen. Het beste advies is natuurlijk om rechtszaken te vermijden, maar mocht het toch voorkomen dan zit je met een gratis advocaat in ieder geval altijd goed.