Als je verdacht bent van een misdrijf, dan kan je wereld flink op z’n kop komen te staan. Als het om niet zo’n groot vergrijp gaat, dan kan het openbaar ministerie wel eens een strafbeschikking aanbieden waardoor het lijkt dat de hele zaak met een sisser afloopt omdat je niet bij de rechter hoeft te komen. Maar is dat wel zo’n gunstige situatie? Een ervaren strafrechtadvocaat kan je hierin adviseren en bijstaan, en zie die bijstand als noodzaak. Lees in dit artikel over strafzaken en wat een ervaren strafrechtadvocaat voor je kan betekenen.

Gevolgen beschikking

In de wet zit een omslagpunt wanneer een overtreding een misdrijf wordt, en daar op die grens zit de beschikking. Je moet dan denken aan misdrijven zoals:

  • Openbare dronkenschap
  • Eenvoudige mishandeling
  • Winkeldiefstal
  • Bedreiging
  • Rijden onder invloed
  • Vandalisme
  • Bedelen
  • Ordeverstoring

Voor dit soort misdrijven kan het OM op ‘een deal’ aansturen, wat gunstig klinkt, maar lelijke consequenties voor de toekomst kan hebben. Bijvoorbeeld, na de schikking heb je een aantekening op je strafblad en dan kun je geen verklaring omtrent gedrag (VOG) krijgen. Als gevolg daarvan is het mogelijk dat je geen of moeilijk een baan kan krijgen. Als je dan ook nog die schikking hebt gekregen voor een zaak waar amper bewijs voor was, dan heb je fout gegokt door geen advocaat met een specialisme in het strafrecht in de arm te nemen.

Verdacht van een misdrijf, ga naar een strafrechtadvocaat

Zodra je verdacht bent van een misdrijf, direct met een advocaat met een specialisme in het strafrecht in zee gaan. Dit om te zorgen dat je een eerlijk proces krijgt. De aanklager, de officier van justitie, is meester in de rechten, die heeft rechten geleerd op de universiteit, en daar kun je als leek niet tegenop. Als je een advocaat hebt, dan heb jij een meester in de rechten aan jouw kant staan. Dan is het eerlijk, beide partijen hebben de deskundigheid. Dan moet nog bezien worden of er bewijs voor een veroordeling is. Bijvoorbeeld die eenvoudige mishandeling; dat doe jij niet zomaar. Dan kan het OM met een strafbeschikking aan komen zetten, maar misschien dreef het slachtoffer je in het nauw en verweerde je jezelf. In zulke situaties kan een advocaat veel voor je betekenen.