Een ‘virtual private network’ (VPN) geeft je online privacy en anonimiteit door het creëren van een privaat netwerk van een publieke internetverbinding. Het verbergt je internetprotocol (IP) adres zodat je online activiteiten bijna niet te traceren zijn. Het belangrijkste is dat VPN-diensten veilige en versleutelde verbindingen tot stand brengen om meer privacy te bieden dan zelfs een beveiligde Wi-Fi-hotspot.
Waarom heb je VPN nodig?
Surfen op het internet of een transactie uitvoeren op een niet-beveiligd Wi-Fi-netwerk betekent dat je je persoonlijke informatie en surfgedrag blootstelt. Mensen met slechte bedoelingen maken daar graag gebruik van. Dat is waarom een VPN een must zou moeten zijn voor iedereen die bezorgd is voor zijn of haar online veiligheid en privacy, en wil veilig internetten.
Denk maar eens aan al die momenten waarop je onderweg was en je e-mails las terwijl je op een koffie wachtte, of je bankrekening checkte als je in de wachtruimte bij de dokter zat. Je stond er toen niet bij stil welk gevaar je liep. Tenzij je was ingelogd op een privé Wi-Fi-netwerk waarvoor een wachtwoord is vereist, kunnen alle gegevens die je tijdens jouw online sessie verstuurt, worden ‘afgeluisterd’ door onbekenden die hetzelfde netwerk gebruiken. De versleuteling en anonimiteit die een VPN biedt, helpt bij het beschermen van je online activiteiten: e-mails verzenden, online shoppen of betalingen uitvoeren. Kortweg, je kunt veilig internetten.
Hoe VPN je IP-adres en privacy beschermt
VPN’s creëren in wezen een data tunnel tussen jouw lokale netwerk en een exit-knooppunt op een andere locatie, die duizenden kilometers ver weg kan zijn, waardoor het lijkt alsof jij je op een andere plaats bevindt. Dit voordeel zorgt voor online vrijheid, of de mogelijkheid om toegang te krijgen tot je favoriete apps en websites terwijl je onderweg bent.
VPN’s gebruiken versleuteling om gegevens te versleutelen wanneer ze via een Wi-Fi-netwerk worden verzonden. Versleuteling maakt de gegevens onleesbaar. Gegevensbeveiliging is vooral belangrijk wanneer je een openbaar Wi-Fi-netwerk gebruikt, omdat het voorkomt dat iemand anders op het netwerk jouw internetactiviteiten kan ‘afluisteren’. En dat laatste wil je toch ten alle koste vermijden.
Maar er is nog een andere kant aan privacy. Zonder een VPN kan je internetprovider jouw hele browsegeschiedenis kennen. Met een VPN, is je zoekgeschiedenis verborgen. Dat komt omdat jow webactiviteit zal worden gekoppeld aan het IP-adres van de VPN-server, niet de jouwe. Een VPN-dienstverlener kan servers hebben over de hele wereld. Dat betekent dat je zoekopdracht activiteit kan lijken te zijn afkomstig van een van hen. Houd in gedachten dat zoekmachines ook je zoekgeschiedenis bijhouden, maar die informatie koppelen aan een IP-adres dat niet van jou is. Een VPN zorgt dus op vele vlakken voor jouw online privacy.
Welke gegevens / informatie verbergt VPN?
Een VPN kan een heleboel informatie verbergen die jouw privacy in gevaar kan brengen. Hier zijn er drie:
- Je browsegeschiedenis
- Je IP-adres en locatie
- Je apparaten