Een scheiding is een vervelende gebeurtenis in iemands leven. De gemoederen kunnen hoog oplopen, verwijten over en weer zijn niet ongebruikelijk en u of uw partner wil definitief een streep zetten onder het huwelijk. Dan is het goed om te weten wat uw rechten en plichten zijn. 

Wat zijn mijn rechten bij een echtscheiding

Welke rechten u heeft is afhankelijk van hoe u getrouwd bent. Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Dit beïnvloedt namelijk uw rechten als (ex)partner. Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan zijn de voorwaarden opgesteld bij de notaris. U heeft dan eventuele schulden en bezittingen gescheiden gehouden. Nu u gaat scheiden gelden de afspraken die zijn vastgelegd bijde notaris. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan worden alle bezittingen en schulden die jullie voor en tijdens het huwelijk hebben opgebouwd evenredig verdeeld. Meer informatie over vindt u bij familierecht RechtNet Advocaten

Voorkom een (vecht)scheiding

Niemand wil elkaar de tent uit vechten, maar helaas komt dit bij echtscheidingen toch nog regelmatig voor. Voorkom een vechtscheiding en probeer er samen uit te komen door u goed in te lezen in de wereld van scheidingen. Weet wat uw rechten en verantwoordelijkheden zijn. Leg daarnaast niet enkel de schuld bij de ander, maar probeer ook aan te geven wat u zelf beter had kunnen doen. Geef elkaar tevens de ruimte, want een scheiding kan als uitermate pijnlijk ervaren worden. Doe water bij de wijn als jullie er echt niet aan uit komen en probeer oud zeer los te laten. Jullie zijn inmiddels al op het punt aangekomen dat een scheiding onvermijdelijk is. Probeer het proces daarom zo dragelijk mogelijk te maken voor elkaar. 

Juridische hulp nodig? Schakel een advocaat in

U kunt een advocaat voor tal van zaken inschakelen. Bijvoorbeeld bij echtscheidingen maar ook bij arbeidsgeschillen, consumentengeschillen of woongeschillen. In alle gevallen kan een advocaat helpen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Wacht dus niet te lang met hulp zoeken, het kan een hoop leed voorkomen.