De reclames kunnen je haast niet zijn ontgaan. De leuzen ‘Studeren in je eigen tempo’ of ‘Studeren naast je baan’ komen dagelijks voorbij. Vooral het aspect van studeren naast je baan verwoord het idee achter thuis studeren, het is namelijk niet voor iedereen de juiste oplossing.Je kunt stellen dat thuisstudies zoals Rechten zich primair richten op:

  • Volwassenen met een baan.
  • Mensen met kinderen.
  • Mensen die de studie volgen uit interesse, als hobby of als cursus.

De doelgroep die rechten vanuit huis wil studeren bestaat dus voornamelijk uit volwassenen. Een reguliere studie combineren met een volledige baan of het onderhouden van een gezin is welhaast niet te doen. Voor hen is het grootste voordeel dat het te combineren is met hun alledaagse leven. Daarnaast is een thuisstudie goedkoper dan een reguliere studie, je betaald immers alleen voor dat wat je leert en zit niet vast aan kosten als collegegeld.

Voor jongeren is thuis studeren niet de meest logische oplossing. Ze hebben doorgaans niet te maken met een volledige baan of een gezin. Een reguliere studie is voor hen voor de hand liggend, dit biedt ook enkele voordelen:

  • Meer contact met studiegenoten en docenten.
  • Gedurende je studie kun je eenvoudiger een netwerk opbouwen dan thuis.
  • Er is vanuit school meer druk om te studeren, je bent niet enkel afhankelijk van je eigen discipline.

Aanbod thuisstudies HBO Rechten

Op het gebied van HBO-Rechten zijn er diverse aanbieders van thuisstudies:

  • NTI
  • LOI
  • NCOI
  • Daarnaast biedt de Open Universiteit dankzij een samenwerkingsverband met de Juridische Hogeschool Avans-Fontys de afstandsopleiding HBO-Rechten aan. Deze is exclusief voor mensen die minimaal 20 uur per week werkzaam zijn in een juridische omgeving. De theorie die behandeld wordt gaat dan ook uit van praktijkervaring.

Hoe staan thuisstudies aangeschreven?

De diploma’s die met de studie HBO-Rechten bij het NTI, LOI of NCOI worden behaald zijn allen NVAO-geaccrediteerd. Het NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) voert aan de hand van minimale kwaliteitseisen onderzoek uit naar het niveau van de opleiding. Enkel geaccrediteerde opleidingen mogen door de overheid erkende Bachelor- en Masterdiploma’s uitreiken.

Een snelle zoekopdracht leert dat er vaak neerbuigend over thuisstudies wordt gedaan. Termen als pretstudie, makkelijk e.d. komen veel voorbij, laat je hierdoor niet van de wijs brengen. De diploma’s HBO-Rechten bij het NTI, LOI en NCOI zijn officieel erkend en voldoen dus aan alle kwaliteitseisen.