Wanneer een dierbare is overleden kan het zo zijn dat jij een deel van de erfenis moet regelen. In deze procedure kan het zo zijn dat er op een verklaring van erfrecht wordt gevraagd, maar wat is dit precies? Hier vertel ik in dit artikel meer over!

Wat is het?

Een verklaring van erfrecht is simpelweg een notariële akte die je nodig kunt hebben bij het regelen van de geldzaken van iemand die overleden is. Er staat belangrijke informatie in over de erfenis. Zo meldt het wie er is overleden, of er een testament is opgesteld, wat er in dit testament staat, wie de erfgenamen zijn en wie de financiële zaken rond de erfenis regelen.

Zo’n verklaring van erfrecht wordt opgesteld door een notaris. De notaris die deze verklaring van erfrecht opstelt doet eerst goed onderzoek naar alle erfgenamen. Hierdoor kan het soms wel weken tot maanden duren voordat zo’n verklaring helemaal af is.

Wanneer heb je een verklaring nodig?

Er zijn een aantal gevallen waarin een verklaring van erfrecht nodig kan zijn:

  • Je bent geen geregistreerde partner van de overledene.
  • Wanneer de overledene onroerend goed op zijn naam heeft staan.
  • Wanneer een verzekeringsmaatschappij hierom vraagt.
  • Voor teruggave van belasting.
  • Voor een uitkering van het pensioen.

De instantie waarmee jij zaken doet zal jou vertellen wanneer je een verklaring nodig hebt. Een verklaring van erfrecht is echter niet goedkoop.  De prijs zal variëren per situatie en per notaris, maar vaak zijn de kosten tussen de 500 en de 2500 euro. Wil je nou weten welke notaris het goedkoopste is in jouw regio? Neem dan een kijkje op degoedkoopstenotaris.nl en vind de notaris die bij jou past.