Democratie in Nederland

Meer

In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Dit betekent dat stemgerechtigde burgers vanaf 18 jaar tijdens verkiezingen een stem kunnen uitbrengen op een vertegenwoordiger van een politieke partij naar keuze. Ze mogen dit in volledige vrijheid doen en mogen hierin niet worden beïnvloed of gehinderd.n tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika of Engeland, waar de kandidaat met de meeste stemmen binnen een district alle stemmen krijgt, is er in Nederland sprake van een meerderheidsstelsel. De hoeveelheid beschikbare plaatsen voor volksvertegenwoordigers wordt verdeeld aan de hand van de uitgebrachte stemmen. Hierdoor ontstaat er een evenwichtige verdeling van volksvertegenwoordigers. 

Landelijke verkiezingen

verkiezingen

In Nederland zijn er 4 verschillende momenten waarop de burgers mogen stemmen. Op landelijk niveau kiezen ze om de 4 jaar een nieuwe Tweede Kamer. Hierdoor kunnen de machtsverhoudingen veranderen. Door de hoeveelheid verschillende politieke partijen zullen ze na de verkiezingen op zoek moeten gaan naar een meerderheid.

 

Partijen die samen gaan regeren, de zogenaamde coalitie, maken met elkaar afspraken over het te voeren beleid van de aankomende 4 jaar. Lukt het de coalitie niet om goed met elkaar samen te werken dan valt de regering en kunnen de verkiezingen eerder dan vier jaar plaatsvinden.

Provinciale en gemeenteraadsverkiezingen

Op provinciaal niveau kiezen we de leden van de Provinciale Staten, het bestuur van de provincie waarbinnen de kiezer woont. Deze verkiezingen zijn belangrijk omdat de leden van de Provinciale Staten in het vervolg de leden van de Eerste Kamer kiezen. Burgers hebben daardoor slechts indirecte invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Op gemeentelijk niveau kiezen de inwoners van iedere gemeente een eigen gemeenteraad. De omvang van de gemeenteraad hangt samen met de hoeveelheid inwoners binnen de gemeente.

Gemeenten met 0 tot 3001 inwoners krijgen een gemeenteraad met 9 zetels. Bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners loopt dit aantal op tot 45 zetels.

Waterschapsverkiezingen

Tenslotte kunnen kiesgerechtigde burgers de leden van het bestuur van het waterschap kiezen. Waterschappen beheren en controleren de waterhuishouding van Nederland. Dit is belangrijk omdat Nederland voor de helft onder zeeniveau ligt en we zonder goed beheer van dijken en waterwegen veel problemen kunnen krijgen. Het grootste deel van het bestuur bestaat uit gekozen leden, een klein deel zijn zogenaamde geborgde zetels, die worden ingenomen door vertegenwoordigers van natuurorganisaties, boeren en bedrijven.

Recent nieuws

Advocaten in het arbeidsrecht

Advocaten in het arbeidsrecht

Arbeidsrecht is een rechtsgebied dat de relatie tussen werknemers en werkgevers regelt. Het omvat regels en voorschriften die ervoor zorgen dat zowel werknemers als werkgevers worden beschermd en dat hun rechten worden gewaarborgd. Gezien de complexiteit van...

De invloed van technologie op democratie en politiek

De invloed van technologie op democratie en politiek

Technologie heeft een onmiskenbare invloed op bijna elk aspect van ons leven, inclusief de manier waarop we onze democratische processen en politieke systemen ervaren. In deze blog onderzoeken we hoe technologische innovaties, waaronder de opkomst van cryptocurrency,...